Bankskatt ska införas

Regeringen och Magdalena Andersson, Socialdemokraterna, har sagt att en bankskatt ska införas. Det sker en utredning om hur den ska utformas, men faktum är att någon form av skatteintäkt vill staten ha från finanssektorn. Skälet ska vara att finanssektorn undgår moms på sin försäljning idag. Regeringen räknar med att få in 4-7 miljarder årligen på den nya skatten.

  • Förslaget kallas för en finansiell verksamhetsskatt och föreslår att den införs den 1 januari 2018.

Bankskatt slår mot kunder

Enligt experter kommer bankskatten slå mot anställda och bankkunder. Uppsägningar och varsel kommer att behövas göras samtidigt som räntorna på bolån kommer att höjas. Risken är också att bankerna börjar ta betalt för sparkonton. Om det är något vi har lärt oss av finansbranschen så är det att de anpassar sig till nya regelverk. Eftersom Basel 3 och alla nya krav har gjort banker mindre lönsamma så är tålamodet bland ägarna och ledningen litet.

Vad blir kostnaderna

Enligt en undersökning som Goldman Sachs har gjort så kostnaderna bli uppåt en miljard per år för bankerna. Den extra skatten kan förosaka att 16 000 personer förlorar sitt jobb. Tydligen ska SEB drabbas värst, aktien sjunker på beskedet. Frågan är om inte fler lokala bankkontor kommer att stängas om skatten blir verklighet. Det ser ut som att rådgivarna flyttar ut på internet istället.

Även Skatteverket har riktad krititk till regeringen om att en bankskatt skulle drabba många företag hårt. Finansförbundet, Bankföreningen och Sparbankernas Riksförbund varnar för arbetslöshet och sämre service. Sveriges BNP-tillväxt kommer att drabbas negativt

Skälen till att välja ett sparkonto från en nischbank eller kreditbolag ser ut att bli större. Besök startsidan för att titta på olika konton här.

Lämna en kommentar