Inflationen är tillbaka i Sverige

inflation

Äntligen har Riksbanken lyckats med att få tillbaka inflationen kring 2%. Det tog sex år och massiva stimulanser genom ökad penningmängd för att få tillbaka inflationen i vårt land. Var beredd på att bankerna kommer höja räntan på bolån framöver nu när inflationen är kring historiskt höga nivåer. Bara under 2010, 2007 och runt 90-talet har vi haft högre inflationstakt.

Anledningen till att inflationen återigen tar fart är att det finns mer pengar i omlopp samtidigt som tillverkning och tjänster tar fart. BNP i Sverige växer med över 2% igen vilket är positiva nyheter.

Kommer räntan på sparkonton bli bättre?

Vi som gillar att spara pengar hoppas givetvis på högre sparräntor, men tyvärr tror vi inte att det kommer hända. Bankerna kommer först att höja boräntorna och hålla kvar räntan på sparkonton. På det viset ökar deras räntenetto och vinst. Utlåning prioriteras fortfarande av Riksbanken då styrräntan är negativ. Det är alltså fortfarande viktigt att jämföra sparkonton och välja det bästa.

Att hålla pengar på konton som inte ger någon sparränta är en ännu sämre affär idag när vi har inflation. Tidigare har det varit mindre dåligt då inflationstakten var 0% eller låg.

Om nu inflationen är här för att stanna så finns det vissa faror:

  • Pengar kommer inte längre vara gratis
  • Avkastningskraven på aktier och fastigheter kommer att stiga (varning för börsfall)
  • Svensk industri som exporterar kommer få det tufft med en starkare krona

Hur gör du med dina sparade pengar?

Lämna en kommentar