Bäst avkastning just nu

Med dagens låga styrränta på minus så är det svårt att hitta bra avkastning idag. De flesta investerare och placerare väljer att spara pengar på sparkonton eller på ett investeringssparkonto.

Sparkonton med bra ränta

Sparare med koll väljer mindre nischbanker och inlåningsföretag när de ska flytta sitt kapital till sparkonton. Aktörer på den nischade sparmarknaden som 4spar erbjuder 6,5% rörlig sparränta och upp till 10% med bunden fastränteplacering. Tyvärr omfattas inte dessa konton av insättningsgaranti, men många väljer ändå kontona eftersom de ger bästa sparräntan.

Väljer du en storbank så erbjuds sparräntor på 0-0,3% ränta, vilket är mycket dåligt. Du måste ibland även binda dina pengar för att kunna få den räntan. Swedbank och Nordea med flera storbanker behöver idag inte inlåning eftersom de kan låna pengar billigt från Riksbanken. Därför har storbanker låga sparräntor på sina konton för att justera efterfrågan. Välj därför med fördel småbanker som Collector, Nordax, Marginalen Bank och Resurs Bank. Inlångsföretag som 4spar, Akelius och ViaSpar erbjuder även de privatpersoner en bra sparränta, dock utan insättningsgaranti.

Aktier på ett investeringssparkonto

Investeringssparkontot har blivit mycket populärt i Sverige tack vare den låga vinstskatten. Försäljningar och svenska aktieutdelningar beskattas inte, istället betalar du en årlig schablonskatt på ca 1%. Aktier har historiskt gett en genomsnittlig avkastning på 7% per år, vilket gör ISK gynnsam för långsiktigt sparande. Många privatpersoner köper därför aktier med hög direktavkastning vilket gör att du redan vid köpet kan räkna hem skattekostnaden.

Alternativ till enskilda aktier är att investera i investmentbolag som Industrivärden, Investor, Lundbergsföretagen eller Melker Schörling. Du får genom dessa aktier en hel knippe bolag och riskspridning på köpet. Investmentbolag är perfekt att börja med om du är nybörjare på aktier.

Aktiefond

Ytterligare en bra placeringsform är aktieindexfonder som Avanza Zero. Det är en avgiftsfri fond där du får exponering mot OMXS30-index. Du får samma avkastning som Stockholmsbörsen, vilket ofta är mycket bättre än vad fonder och fondförvaltare klarar av att avkasta. Warren Buffet (världens bästa investerare) har sagt att om du inte har intresset att följa marknaden så ska du placera pengar i en indexfond som skuggar de index, eftersom få förvaltare uthålligt klarar av att avkasta bättre än index. Är du nybörjare på investeringar så rekommenderas alltså sparkonton med bra ränta, investmentbolag i en ISK eller en passiv aktieindexfond som Avanza Zero. Med fördel så kan du månadsspara i en sådan fond. Lycka till!