Sänkning av ränteavdragen

Riksbankens chef Stefan Ingves tycker att ”det är ett gyllene tillfälle att sänka ränteavdragen”.

Ingves menar att det inte finns någon nedre gräns för hur låg räntan kan bli, men att när folk börjar ta ut pengar från sparkonton på grund av negativ ränta, då kan vi ha nått botten för nedgången i räntan. Räkna därför med att reporäntan stannar på denna nivå eller något lägre, medan myndigheter och regeringen funderar på att avskaffa ränteavdraget.

Jag skrev tidigare att minusräntor på sparkonton kan bli verklighet förra året, och nu ser det alltså ut som att fler kommer behöva flytta sina pengar från de traditionella bankerna.

Inga fler stimulanser för att låna pengar?

hur spara pengar idag

Under många år har staten stimulerat utlåningen i Sverige genom att ge anställda och privatpersoner att kvitta låneräntan mot skatten på inkomst av tjänst eller kapital. Avdraget har legat på 30% vilket har ökat bostadspriser och hushållens skuldsättning. Tyvärr har det också blivit mindre attraktivt att spara eftersom skatten på 30% har varit kvar. Anledningen till att man införde ränteavdraget var för att få fart på bostadsmarknaden efter bostadskraschen 1990-1994.

Genom att ta bort ränteavdraget kommer färre människor låna pengar till konsumtion och bostäder. Mixen med låga räntor har gjort att bankerna har minskat sin utlåning eftersom de inte får lika mycket betalt för risken.

Vad ska man göra med sina pengar?

När sparräntan blir på minus kommer du behöva betala för att ha pengar på sparkonton. Alternativet då är att ta ut sina pengar i kontanter (sedlar och mynt) och spara hemma i ett kassaskåp. Men det är inget bra på grund av rånrisken och att du inte får någon avkastning på pengarna. Ett annat alternativ är att placera pengar i fonder eller aktier, men då riskerar värdet att gå ner, och behöver du pengarna så måste du sälja till förlust.

Sista alternativ är att välja sparkonton från nischbanker, de har bästa sparräntan på marknaden men till en högre risk. Sparräntan är ofta 3-10% beroende på om du väljer att binda eller inte. Rörlig ränta uppgåar idag till högst 6,5%.

Lämna en kommentar