Hur många månader klarar du dig utan lön?

Utan inkomst

Hur mångar månader utan lön klarar du dig? Det här är en viktig fråga som är bra att ställa sig själv ibland. Vad händer med privatekonomin om man blir arbetslös? De flesta har ingen buffert med pengar för oförutsedda händelser. Det vanliga är att man spenderar upp sin lön innan nästa löneutbetalning. De som då blir av med jobbet brukar få låna pengar av sina föräldrar eller ta snabblån.

Rådgivare tycker du ska spara

Om du pratar med rådgivare på banken eller oberoende privatrådgivare så tycker de flesta att man bör ha en sparbuffert på 2-3 månadslöner. Så att du klarar räkningarna och har tid att söka ett nytt jobb. Att få ett nytt jobb kan ta allt från 2 månader till 1 år beroende på var i Sverige du bor. På landet kan det bli knepigt att snabbt få en ny anställning. Bor du däremot i Stockholm, Göteborg eller Malmö så kan man få ett nytt jobb relativt snabbt.

Börja smått

Varje månad kan du lägga undan 10% eller liknande av din inkomst och flytta till ett sparkonto med bra sparränta. Det kan vara trevligt att få lite avkastning på de pengar du lägger undan. Med dagens låga styrränta kan det vara tufft att hitta ett säkert sparkonto som samtidigt erbjuder insättningsgaranti. Så antingen tar du lite mer risk för att få bättre ränta, eller så väljer du ett konto med garanti för att skydda pengarna.

”Folk förstår inte vilken stor inkomstkälla sparsamheten är.” –  Marcus Tullius Cicero

Om du har 20 000 kronor i lön efter skatt så blir det med 10% sparande 2000 kr/per månad. Eller 24 000 kronor om året. På tre år så har du skaffat dig en rejäl buffert. Detta gör att du kan koppla av lite och sova bättre. Det är inte all världen ifall kylen rasar ihop eller om du blir av med jobbet.

Har du barn så är ett sparkapital ännu viktigare. Då kan det även vara en idé att lägga undan pengar i ett barnsparande. Fonder eller sparkonto kan vara bra tillgångar att välja mellan. Starta ett månadssparande och besluta om hur mycket kronor och ören du ska spara varje månad. Du kan överföra pengarna manuellt eller automatiskt om du föredrar det. Det viktigaste är att komma igång!

Lämna en kommentar