Vem ansvarar för ekonomin i ditt hushåll?

Gemensam ekonomi?

Vem är det som ansvarar för ekonomin i ditt hushåll? Det kan variera stort, ibland är det mannen som hanterar alla inköp och räkningar och ibland är det frun som håller ordning på privatekonomin. I många fall är det båda parterna som ansvarar för pengarna, men att man har delat upp utgifterna och sparar tillsammans.

Vem som sköter det ekonomiska kan ha att göra med kontrollbehov, eller att man är bättre på det administrativa och håller koll på räkningar, datum, siffror och budget. En del har till och med ett intresse i att spara på rabattkuponger och gillar att handla för att hålla nere matkostnader. Den i förhållandet som tycker det är roligt med pengar och ekonomi brukar normalt ansvara mer för hushållsekonomin. De som gillar att spara är också bättre på att hitta och jämföra sparräntor på nätet, vilket kan leda till högre avkastning och mer pengar lånsiktigt.

Fördelen med att ha en person som är intresserad av det ekonomiska är att man slipper påminnelseavgifter, straffränta och inkasso. För att inte glömma att betala räkningar så kan man använda sig av autogiro. Det här är något som banken kan hjälpa er att upprätta. Att ha gemensamma transaktionskonton och sparkonton kan också göra det smidigare att hantera hushållets räkningar och utgifter. Då kan den som har tid betala räkningar och flytta runt pengar på internetbanken.

Vanliga räkningar att dela på är bolån, vatten, el, telefon, bredband, tv-licens, bensin, försäkringar och mat.

Delad eller gemensam ekonomi?

Ett bra råd är att båda i förhållandet har pengar att röra sig med, så att ni inte bråkar om vad den andra har konsumerat under helgen. Se till att det finns en liten pott var att spendera. Tipset är att undvika onödiga bråk genom att ni båda bestämmer er för en metod som funkar för er. Exempel på hur ni kan göra:

  • Dela 50/50 på alla hushållsavgifter.
  • Man bidrar efter sin förmåga, det vill säga hur stor lön du har.
  • Helt gemensam ekonomi, ni lägger ihop alla inkomster.

Det är också bra om ni har en buffert i reserv ifall det oväntade händer. Förutom det kan ett barnsparande vara en god idé.

Lämna en kommentar