Spara inte på lönekontot

Idag ligger flera miljarder kronor på lönekonton. Problemet med det är att tusentals privatpersoner går miste om sparränta. Lönekonton omfattas nämligen inte av någon ränta idag. Så du måste flytta dina sparpengar till räntefonder eller sparkonton med ränta.

”Lönekontot ger noll procent ränta. Det är illa när inflationen är 2%, vilket betyder att dina pengar minskar i värde.”

De pengar du inte behöver kan du flytta till ett sparande. De pengar du inte behöver på ett år eller mer kan du binda på fasträntekonton. Fördelen med dessa konton är att du vet vilken sparränta du kommer få varje år fram till bindningstiden är slut. Nackdelen är att pengarna är låsta, och om du tar ut dem går förräntningen förlorad.

Rörligt sparkonto bättre

Spara inte på lönekontoOm du inte vet när du behöver ditt kapital så är ett rörligt sparkonto bättre. Då kan du fritt ta ut pengar eller sätta in pengar. Väljer du konton utan insättningsgaranti så har du en högre sparränta än vanliga sparkonton. Men då finns risken att pengarna kan försvinna ifall inlåningsföretaget går i konkurs. Kännedomen om insättningsgarantin är låg i Sverige, bara hälften vet att den finns enligt Riksgälden.

Väljer du inlåningsföretag som Collector eller 4spar så har du en mycket bättre sparränta än hos vanliga banken. Storbankerna behöver inte dina sparpengar idag eftersom de är så välkapitaliserade. Dels finns stora mängder pengar på lönekonton och dels så har de mycket pengar stående på sparkonton med nollränta. Mindre företag behöver däremot kapital för expansion och affärer, så lånar du pengar till dessa så kan du få en riktigt bra ränta. Men till högre risk! Saker att fundera på innan du flyttar pengar från lönekontot:

Är insättningsgaranti ett krav?

När behöver jag mina sparpengar igen?

Hur mycket pengar ska jag flytta?

Lämna en kommentar