Att lära sig att investera pengar är en livslång skola där du aldrig blir fullärd. Du kommer att begå misstag på vägen och förhoppningsvis lär du dig av dem så att du kan öka din avkastning nästa år. Det viktiga är att inte förlora mycket pengar, utan hålla förlusterna små. Långsiktigt kan förluster nämligen bli förödande för ränta på ränta effekten.
Läs på om investeringen
Precis som allt annat i livet så gäller det att läsa på om det du ska satsa pengar på. Vinster är belöningen av hårt arbete. Genom att läsa på noga så kommer du hitta bra företag vars aktie kommer spegla utvecklingen. Kunskap är makt inom investering och ju mer du vet desto bättre och desto mindre risk i ditt sparande.
När du gör en bedömning om det är en bra investering eller inte så måste du utgå från varaktigheten i affärsmodellen och om bolaget kommer kunna tjäna pengar i framtiden. Hur stabila och återkommande är intäkterna? Vilket avkastningskrav på din investering vill du ha? Idag kanske du kan få 4-5% avkastning per år av aktier medan år 2008-2009 fanns det aktier som gav 10-20% avkastning per år. År 2013 trodde många att börstoppen var nådd, men det visade sig vara fel då aktier var attraktiva fortfarande. Oftast är det bäst att göra investeringar när ingen annan har råd eller pengar över. Många kända investerare som Buffett eller Peter Lynch väntar i vassen tills panik utbryter på marknaden och priserna går ner på aktier, fastigheter och obligationer. Då sätter de pengarna i arbete. Till dess samlar dessa investerare kontanter tills ett bra investeringsläge uppstår.
Alternativ till riskfyllda investeringar
Många brukar fråga om alternativ till riskfyllda placeringar. Folk gillar inte att förlora pengar därför vill de ha trygga alternativ. Då finns det egentligen bara två alterantiv: sparkonton eller korta räntefonder. Just korta räntefonder ger en riktigt dålig ränta just nu eftersom reporäntan är historiskt låg och ligger på en minusränta. Pengarna letar sig istället till sparkonton med en bra ränta vilket vi såg när börsen gick ner 10% i somras. Då öppnades rekordmånga sparkonton eftersom risken blev högre med Brexit och oron började byggas upp kring presidentvalet och Trump. Nyligen kom SCB med siffror om att svenskarna rekordsparar på bankkonton igen, det ska tydligen vara tresiffriga miljardbeloppet vilket är en enorm summa pengar som ligger utan avkastning.
Är du villig att ta lite risk när det gäller sparkonton så kan du få bästa sparräntan genom att välja konton utan insättningsgaranti (finns topplista på startsidan här på bästasparräntan.net). Då kan du få upp till 6,5% ränta på rörligt och 10% på fast. Risk och avkastningen hänger ihop, det är svårt att få en hög ränta utan att välja lite högre risk.